Vaga de lloguers a l’Hospitalet

La crisi sanitària del covid-19 ha transformat de manera relativament sobtada la realitat social i econòmica del nostre entorn. El confinament obligatori ha fet canviar la manera de treballar en els millors dels casos i ha fet perdre la feina i els ingressos de molta gent, en el pitjor. Al voltant d’un milió de noves persones aturades en el conjunt de l’Estat, una sotragada més forta que la del 2008. Les primeres anàlisis quan encara ens trobem en el pic de la corba de contagis i amb milers de morts i desenes de milers de persones infectades, auguren una crisi molt profunda, una crisi sistèmica que probablement alterarà el panorama socioeconòmic i fins i tot polític. 

De moment, però, ens hem de centrar en el present immediat i en el nostre entorn més proper. Som a primers de mes i molta gent no pot fer front al pagament de les factures. Gent que a mitjans de mes passat es va quedar sense feina i va deixar d’ingressar total o parcialment el sou mensual. Veïnes que no poden pagar els subministraments, la hipoteca o el lloguer, que hauran de demanar ajuda a les administracions públiques per tal de superar l’entrebanc.

Especialment greu és el tema dels lloguers. En una ciutat com l’Hospitalet, on el fenomen de la gentrificació ha fet tant de mal els darrers temps i on els desnonaments ja eren, com a Barcelona, un panorama desgraciadament habitual, la situació ha empitjorat encara més. Per fer-hi front, a més de la lluita de les diferents versions hospitalenques de la PAH, el novembre de 2019 es presentava el Sindicat de Llogateres de l’Hospitalet, que en els propers mesos probablement ara haurà de reforçar la seva presència i activitat als carrers de la segona ciutat més poblada del país. 

Malgrat la suspensió temporal dels desnonaments i la moratòria de sis mesos en el pagament dels lloguers per a la ciutadania afectada per l’atur o la pèrdua d’ingressos decretades pel Govern de l’Estat espanyol, el Sindicat de Llogateres i la resta de sindicats i grups de defensa del dret a l’habitatge han engegat la campanya #VagaLloguers o #HuelgaAlquileres i han recaptat en només dos dies més de 20.000 euros que aniran a parar a la caixa de resistència destinada a pagar la cobertura legal de les persones que s’hi afegeixin a la vaga, així com les despeses judicials derivades de la vaga. 

La vaga, convocada per l’1 d’abril, s’inclou dins del Pla de Xoc Social per fer front a la crisi i compta amb el suport de 200 organitzacions socials i convida a milers de llogateres sense ingressos a deixar de pagar els lloguers fins que la situació laboral torni a normalitzar-se, al temps que les activistes reclamen a les administracions mesures per cobrir els drets més bàsics de la població.

Fins i tot s’ha creat un grup de suport mutu a les xarxes, en forma de grup de WhatsApp, per donar resposta i oferir solidaritat a totes les llogateres afectades. La lluita continua…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s