El TSJC torna a declarar nul el PDU Gran Via-Llobregat

La resolució del segon recurs presentat per Depana, ERC L’H i la CUP-Poble Actiu referma la sentència que es va fer pública el 13 de novembre.

Després de dotze anys de reivindicacions, la lluita veïnal de No Més Blocs aconsegueix aturar el pla urbanístic que amenaçava de mort l’espai agrari de Cal Trabal, amb el suport d’organitzacions polítiques i entitats ecologistes


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat de nou nul de ple dret el Pla Director Urbanístic Gran Via-Llobregat aprovat el 27 de març de 2017 pel Departament de Territori i Sostenibilitat, després d’haver acceptat també el recurs presentat per la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (Depana), Esquerra Republicana de Catalunya i la CUP-Poble Actiu, amb què es donava suport a l’oposició veïnal de No Més Blocs i es demanava l’aturada del pla que pretèn la remodelació de la Gran Via i de la zona agrícola de Cal Trabal.


Una victòria del veïnat de Bellvitge i l’Hospitalet

Les veïnes de la plataforma No Més Blocs, que compta amb el suport de l’Associació de Veïnes i Veïns Independent de Bellvitge (AVVIB) i de gairebé un centenar de col·lectius i entitats de la ciutat i el Baix Llobregat, asseguren que seguiran treballant per aconseguir mantenir la biodiversitat de la zona propera al riu i per posar en valor la memòria agrícola de l’Hospitalet. “Portem anys explicant que el PDU només faria mal a l’Hospitalet. Ho hem fet al carrer, als locals veïnals i a través dels mitjans de comunicació que han tingut interès i voluntat per donar veu a les que el rebutjàvem”, conclouen.

Mentre l’Ajuntament de l’Hospitalet i el Departament de Territori de la Generalitat el veuen com una oportunitat de reactivació econòmica, una part del veïnat entre els quals hi ha la plataforma abans esmentada el titlla de projecte especulatiu i afirma que “no pensa deixar de lluitar per aconseguir que s’obri un procés participatiu perquè s’inclogui la zona agrícola de Cal Trabal al Parc Agrari del Llobregat”.

L’oposició veïnal a la urbanització de Cal Trabal i els seus voltants va començar el 2008 amb la formació de la plataforma Salvem la zona agrícola de l’Hospitalet i es va reactivar l’any 2015 com a resposta a la projecció del PDU Gran Via amb la creació de Salvem Cal Trabal. Posteriormente reconvertida en No Més Blocs, ha aconseguit el suport de L’H en Comú Podem i d’altres partits de l’oposició municipal, com Esquerra Republicana de Catalunya i la CUP-Poble Actiu, que conjuntament amb la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (Depana) van presentar un altre recurs, resolt favorablement.


La portaveu de L’H en Comú Podem, Ana González, que va anunciar públicament la sentència del TSJC en una roda de premsa celebrada el 13 de novembre davant de la masia de Cal Trabal, explica que el projecte “ha indignat durant anys a gran part de la ciutadania i als grups polítics de l’oposició” i celebra que “la ciutadania podrà finalment preservar la seva zona agrícola envers la depredació de l’especulació urbanística”.

En una piulada a twitter, el portaveu del grup municipal d’ERC Antoni Garcia anunciava una nova victòria judicial “de totes les entitats i les lluites compartides per una ciutat verda”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de l’Hospitalet Núria Marín assegura que la sentència al·lega qüestions de forma i que tenen la intenció de presentar un recurs de cassació, perquè es tracta d’un “projecte molt important per a la ciutat i el conjunt del país”. El pla proposava la urbanització dels terrenys agrícoles de les masies de Cal Trabal i Can Masover Nou, situats entre l’Hospital Universitari de Bellvitge i la llera del riu Llobregat i la construcció de 26 gratacels per a ús comercial i residencial no permanent (hotels, oficines i locals comercials) en l’esmentada àrea, a més del soterrament de la Gran Via a l’alçada del barri hospitalenc de Bellvitge.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s