Prou ciment i més verd!!!

📸 L’Hospitalet Verd / La Saboga / Altre LH Possible / No Més Blocs / Stop Massificació LH

Aquesta setmana hem tornat a viure un nou arbricidi a l’Hospitalet de Llobregat. I van… La tala de tres pins d’uns cinquanta anys d’edat a l’avinguda Pau Casals, dijous a darrera hora del matí, ha estat el punt i seguit a una política municipal de despropòsits i d’atemptat ecològic anomenada oficialment Pla Director de l’Arbrat, instrument de treball que serveix per «planificar, ordenar i gestionar l’arbrat de la ciutat; preservar, millorar i augmentar el patrimoni arbori; incrementar la cobertura arbòria; establir criteris per al disseny de l’arbrat en la trama urbana; fomentar la biodiversitat arbòria; protegir l’arbrat de qualsevol afectació directa o indirecta, i millorar les condicions dels arbres de la ciutat per obtenir els màxims serveis ambientals i socials».

El fet hauria passat totalment desapercebut si no hagués estat per l’oposició veïnal, en representació pròpia i d’uns quants col·lectius i plataformes de la ciutat, com L’Hospitalet Verd, La Saboga, Un Altre l’Hospitalet Possible, No Més Blocs, Stop Massificació L’H, Can Trinxet Viu o Defensem el Castell de Bellvís, amb el suport d’entitats ecologistes i organitzacions polítiques.

Tot i la pressió popular, no va ser possible aturar la tala, que l’Ajuntament torna a justificar amb un més que qüestionable pla que «per millorar l’accessibilitat» pretèn suprimir els arbres a les voreres d’una amplada inferior als 2,50 metres i plantar-ne d’altres en llocs «més adequats». La conseqüència és que els darrers anys s’ha acabat amb la vida de centenars d’arbres i, de retruc, probablement ha afectat la salut de la ciutadania amb un increment dels nivells mitjans de diòxid de carboni en l’atmosfera. La resistència de dues veïnes al peu dels arbres no va ser prou efectiva com per aturar les màquines taladores, i les amenaces amb l’ús de la força per part de la guàrdia urbana de l’Hospitalet van acabar amb qualsevol intent d’aturar l’arbricidi.

“Netejo l’aire que respires, no em tallis”
Després de tres dies de resistència en què el veïnat havia “decorat” els pins amb samarretes reivindicatives, un vídeo publicat a les xarxes per una veïna a mig matí de dijous va fer saltar totes les alarmes entre la població més conscienciada i implicada en la lluita ecològica i social de la ciutat.

Les màquines havien començat a treballar i es demanava suport per aturar-les!!! La crida no va tenir la resposta desitjada pels representants dels col·lectius, potser per l’hora, la pandèmia o potser perquè la majoria de la població no tenia cap informació o no havia mostrat cap interès… Tot i això, des de les plataformes i col·lectius més reivindicatius de la ciutat no es llença la tovallola i es pensa seguir amb la lluita per salvar al resta de pins de Pau Casals i molts més arbres, amenaçats pel ciment i el totxo de la bogeria constructiva i especulativa en què ha derivat la política urbanística municipal els darrers mesos i anys. Els darrers temps, l’skyline de la ciutat s’ha tornat a omplir de grues, un cop superada la crisi de la bombolla immobiliària de la dècada passada.

Pocs dies abans, un centenar de veïnes exigien l’aturada de les obres a l’antiga fàbrica de Cosme Toda, al barri de Sant Josep, convençudes de que cal aturar aquesta barbàrie anomenada especulació, que amenaça amb agreujar l’actual massificació i gentrificació de l’Hospitalet. 885 pisos més previstos en una ciutat on hi ha censats més de 8.000 habitatges buits. I, mentrestant, cada setmana hi ha desenes de veïnes expulsades al carrer o de la ciutat, via desnonaments o increments desorbitats dels preus del lloguer. És per tot plegat que una part del veïnat ha aixecat la veu per dir prou al ciment o exigir una ciutat més verda i respirable.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assegura que a les zones urbanes cal, com a mínim, un arbre per cada tres habitants i entre 10 i 15 metres quadrats de zona verda per habitant per respirar un aire de qualitat. A la segona ciutat més poblada del país, amb 260.000 habitants, i la més densament poblada de la Unió Europea, amb més de 53.000 persones per quilòmetre quadrat, caldrien aleshores uns 86.600 arbres repartits de manera regular per tots els barris i districtes.

La resposta de les veïnes al pla d’arbrat municipal ja va ser molt crítica amb la política mediambiental municipal l’estiu de 2019, quan es va posar en marxa una campanya a les xarxes i al carrer contra la tala d’arbres a la Florida, la Torrassa, Collblanc, Santa Eulàlia, Sant Josep o el centre de l’Hospitalet, amb les etiquetes #NiUnArbreMenys i #NiUnCarrerSenseVerd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s