Aturem les obres a Cosme Toda i frenem la gentrificació


Avui, 15 d’octubre, quatre mesos després de la darrera concentració de protesta en què les manifestants van tallar el carrer Prat de la Riba i van aturar les obres durant uns minuts, la plataforma Stop Massificació L’H Cosme Toda ha tornat a exigir l’aturada del pla urbanístic que preveu la construcció de 885 pisos en 24 blocs de fins a 13 plantes d’alçada.

La ciutadania més crítica s’ha manifestat un altre cop per salvar i recuperar el conjunt patrimonial i arquitectònic de Cosme Toda per al barri i per demanar l’aturada de manera immediata del projecte i, a mig termini, frenar la massificació d’una ciutat amb una de les densitats demogràfiques més elevades del continent.

Les veïnes agrupades en la plataforma consideren vital posar fi a l’especulació i al fenomen derivat de la gentrificació dels barris metropolitans més vulnerables, agreujada amb projectes urbanístics com el de Sant Josep que suposarà l’arribada de més de 4.000 nous habitants al barri.

Denuncien que implicarà un impacte urbanístic per al barri i que no respon a les necessitats reals del veïnat, que té altres prioritats, com per exemple un centre d’atenció primària, escoles bressol o residències públiques per la gent d’avançada edat.

També opinen que el pla suposa una greu errada, insostenible en termes d’eficiència energètica per al barri i per a la ciutat, al temps que reivindiquen una reurbanització que enalteixi el patrimoni cultural de l’Hospitalet, perquè estan convençudes que el patrimoni ha de protegir-se. Al mateix temps, exigeixen transparència administrativa i una planificació detallada de nous serveis per a les veïnes de la zona.

Per últim, asseguren que l’arribada dels nous habitants, que en la major part són expulsats de Barcelona a causa del fenomen de la gentrificació, contribuirà a reproduir el fenomen a l’Hospitalet, tot segregant el barri i expulsant a qui no pugui pagar l’increment del cost de la vida.

Per a la plataforma, que compta amb el suport de les entitats i col.lectius del Grup de Patrimoni i d’Un Altre L’H Possible, l’urbanisme ha de respondre a les necessitats de la ciutadania i no a les directrius que marqui el mercat i, en conseqüència, proposem alternatives consensuades a la massificació i l’especulació immobiliària.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s