
Aquest cap de setmana, una vintena de cooperatives, associacions i entitats de la ciutat es van reunir al barri de Santa Eulàlia en el marc de la II Taula Territorial de l’Ateneu Cooperatiu La Col·lectiva, que pretén impulsar, acompanyar i enxarxar aquelles iniciatives locals que comparteixin els valors de l’economia social i solidària.
Aquesta segona trobada dóna continuïtat a la que es va realitzar al febrer a Bellvitge, en la que es volia posar de relleu les possibles aliances dins dels barris, mitjançant la visibilització de necessitats i desitjos de forma territorialitzada.
La proposta d’aquesta segona trobada ha vingut marcada per la situació de la COVID-19, deixant palès que les entitats, cooperatives, iniciatives i projectes del món de la cultura, les cures, la mobilitat, el comerç de proximitat i els drets socials requereixen diversitat de respostes perquè no hi ha una única realitat dins de l’economia social i solidària a la ciutat. Projectes incipients o consolidats, confirmen que davant l’augment de la incertesa, la desigualtat també creix i que de vegades cal revisar els principis de les actuacions per adaptar-se i no morir.

La jornada ha vingut marcada pels sis grups de treball, on les persones assistents han compartit afinitats per poder pensar en possibilitats en intercooperar, poder compartir i visibilitzar aquestes altres pràctiques. A la ronda final i de recull de propostes ha quedat palesa la necessitat de disposar d’eines pròpies, com pot ser un mapeig local i accessible per a poder creuar informació i recursos, o un viver d’iniciatives híbrides.
També ha quedat palès com l’administració pot donar un impuls important per a aquestes empreses, ja que segons l’Aracoop (òrgan autonòmic per al desenvolupament de l’economia social i solidària de la Generalitat de Catalunya) representen el 10% del PIB nacional..
Text: L’Hora Rebel
Fotos: Ateneu Cooperatiu La Col•lectiva