
L’Ateneu popular crida a la participació veïnal
Després d’una cercavila iniciada al parc de la Serp, en la qual van participar al voltant de dos centenars de persones, el passat 1 de febrer es va fer públic l’alliberament d’un espai al barri de Sant Josep, l’antic bar bodega Charleston, que fins aleshores estava desocupat i amenaçat de demolició per construir-hi un bloc de pisos.
Durant una marxa festiva per diferents carrers del barri de Sant Josep, les veïnes van protestar contra l’especulació i la gentrificació impulsada, segons elles, pel govern municipal, amb nombroses pancartes que retrataven irònicament els greus problemes que pateix la ciutat. La manifestació va acabar davant del número 172 del carrer d’Enric Prat de la Riba, on es troba l’antic bar bodega Charleston, des d’on es va desplegar una gran pancarta amb el lema ”Salvem Cosme Toda”.
Al mateix temps, les persones concentrades van desplegar pancartes de diferents plataformes veïnals de la ciutat organitzades contra la gentrificació o de defensa del patrimoni, com Can Trinxet Viu, No Més Blocs i Stop Massificació L’H-Cosme Toda, que s’havien sumat a l’acció de recuperació popular de l’edifici. Aquests col·lectius formen part del gran procés de concentració de força dels agents socials de la ciutat que s’ha materialitzat amb la construcció del moviment popular Un altre Hospitalet és possible, que aplega més de 30 entitats de l’Hospitalet.
Dues veïnes van llegir un manifest des de la balconada de l’edifici, en què es reivindicava l’”alliberament popular” de l’edifici emblemàtic, i van afirmar que l’acció era “un últim acte de dignitat d’un barri i una ciutat que mor a mans dels especuladors”. “Porten temps construint gegantescos blocs i destruint cases i edificacions antigues, sense importar-los ni els seus habitants, ni les seves històries. Nosaltres entenem el que això significa per al barri i per a nosaltres mateixes i hi estem totalment en desacord”, van proclamar.

Després de la lectura del manifest, es va anunciar la voluntat de convertir l’antiga bodega –que segons les promotores de l’acció s’havia okupat una semana abans– en “un espai per al barri”, batejat popularment com Ateneu Can Teo. A continuació es va fer una crida massiva a visitar l’espai com una forma de protegir-lo d’una possible intervenció policial de desallotjament i amb la voluntat de que, a partir d’ara, l’espai resti obert a totes les veïnes de la ciutat que comparteixin aquesta lluita.
Amb aquesta finalitat, el 3 de febrer es va convocar un esmorzar popular i, un dia més tard, un taller de decoració de la persiana de la façana, on es pot llegir una reproducció del manifest. Per últim, el 8 de febrer es va organitzar una jornada de treball que va acabar amb un dinar popular. L’acció va finalitzar amb la intervenció de la guàrdia urbana, que va realitzar nombroses identificacions.
#TodoEstoEraCampo. Prou especulació i prou gentrificació a l’Hospitalet
L’alliberament d’aquest espai té com a objectiu alertar de les conseqüències gentrificadores d’una frenètica activitat constructiva que ha convertit la segona ciutat catalana en nombre d’habitants en una de les que més ha vist incrementar el preu dels habitatges, deu punts per damunt de Barcelona.
La segona ciutat de Catalunya, en termes de població, ha esdevingut l’indret on s’ha produït un major increment del preu del metre quadrat i, en conseqüència, del preu de l’habitatge. Aquest increment ha generat un veritable èxode entre les hospitalenques i un espectacular increment dels desnonaments, que s’han fet habituals, amb una mitjana de dos setmanals segons fonts de grups i sindicats en defensa del dret a l’habitatge.
En conseqüència, els darrers anys, la lluita contra l’especulació ha mobilitzat, de forma transversal, a centenars de veïnes de l’Hospitalet. Ja sigui per consciència, per afectació o per ambdós motius, moltes veuen perillar els seus barris en mans de la gran propietat i dels interessos de l’equip de govern municipal de la socialista Núria Marín. La recuperació d’espais per al veïnat és un pas més en la lluita contra la gentrificació i l’especulació.