AVVIB, lluita combativa per un altre Bellvitge possible

Les associacions de veïnes i veïns han estat tradicionalment combatives als barris populars com Bellvitge. Des dels anys setanta del segle passat, el veïnat d’aquest barri perifèric de l’àrea metropolitana de Barcelona ha sortit al carrer per lluitar per una vida digna, per reclamar els seus drets i exigir un barri en condicions.

Juntament amb altres col·lectius i associacions veïnals de l’Hospitalet de Llobregat, com Can Trinxet Viu, Stop Massificació LH, l’AViV La Florida, l’AVV Som Santa Eulàlia o l’AV Gornal, l’AVVIB forma part del moviment Un altre l’Hospitalet és possible i participa activament en les diferents reivindicacions veïnals del barri, des de la defensa de la sanitat i els serveis públics fins el patrimoni natural i el medi ambient.

Com a un dels col·lectius fundadors de la plataforma No Més Blocs, l’AVVIB s’oposa frontalment al Pla Director Urbanístic (PDU) Granvia que té prevista la construcció de 26 gratacels i l’eliminació de la darrera zona agrícola de l’Hospitalet (Cal Trabal).

Per al veïnat més crític, es tracta d’un pla urbanístic que segueix principalment criteris econòmics –un dels arguments principals de l’Ajuntament és que el PDU contribuirà a la creació de 20.000 llocs de treball de manera directa i indirecta–, oblidant-se per complet de les necessitats reals de veïns i veïnes.

A la seu de l’AVVIB, que tant els ha costat aconseguir per no formar part de la “xarxa clientelar” de l’Ajuntament, la Montse i el Paco expliquen a L’Hora Rebel en quin moment es troben de cara al 2020 i especialment davant la resolució judicial del conflictiu PDU Granvia, prevista per a principis d’any.

Quan es constitueix l’AVVIB? Quins són els objectius principals?

L’AVVIB es va formar arran de les protestes veïnals contra el tancament del Centre d’Atenció Primària (CAP) de Rambla Marina per fer oficines, l’any 2011. En un context de protesta social generalitzada vinculada al moviment del 15-M, al voltant de tres centenars de veïnes i veïns van decidir ocupar l’ambulatori i es va tancar dins durant 223 dies, des del 23 d’octubre de 2011 fins el 8 de juny de 2012.

El conflicte va tenir conseqüències en l’anterior junta de l’Associació de Veïns de Bellvitge (AVB), que va haver de convocar eleccions: va sortir elegit l’actual president, Roque Fernández, persona que es troba dins de l’òrbita del PSC de l’Hospitalet. Les veïnes i els veïns disconformes amb la formació de la nova junta vam decidir aleshores sortir i formar l’AVVIB.

Què vol dir que sou una associació veïnal independent? Quina és la vostra relació amb les altres associacions de veïnes i veïns de la ciutat? I amb l’Ajuntament?

L’AVVIB no formem part de la “xarxa clientelar” de l’Ajuntament ni de cap partit polític, ni tampoc rebem cap mena de subvenció econòmica, a diferència d’altres associacions veïnals de la ciutat. Les veïnes que hi som ens autogestionem mitjançant l’aportació de quotes per part de la gent associada i amb l’organització de “mercadillos” o els diners procedents de la venda de roses durant la diada de Sant Jordi.És per tot plegat que ens autoanomem associació de veïnes i veïns “independent”, molt crítica amb les polítiques municipals que no defensen l’interès comú del veïnat i del barri de Bellvitge com l’esmentat PDU Granvia, el pla municipal relatiu a l’arbrat i altres temes que tenen el suport (o la indiferència, en el millor dels casos) de l’Associació de Veïns de Bellvitge.

Amb l’altra associació del barri no tenim cap relació i fins i tot hem estat objecte de difamacions per part de l’AVB que, entre d’altres “fakes”, afirma que la plataforma No Més Blocs està influenciada per determinades formacions polítiques. Creiem que l’AV Bellvitge manté una actitud de menyspreu cap a l’AVVIB perquè vol tenir una posició hegemònica al barri. Com a mostra, el fet que va provar de deixar-nos fora dels plenaris del Districte VI de l’Hospitalet, sense aconseguir-ho.

Actualment no hi ha cap mena de relació entre les dues associacions, tret de coincidir als esmentats plenaris i a les reunions periòdiques de la Federació d’Associacions de Veïns de l’Hospitalet.

D’altra banda, la relació amb l’Ajuntament sempre ha estat molt tensa, sens dubte degut al tarannà crític i de contrapoder exercit des de l’AVVIB. Com a exemple d’aquesta tibantor, hem hagut d’esperar set anys la cessió d’un local municipal.

Tanmateix, tenim i volem seguir tenint presència als plenaris i altres espais institucionals com la Taula d’Emergència Climàtica, per evitar una possible manipulació per part de les administracions i per no perdre la capacitat d’exercir un contrapoder capaç d’oferir una alternativa a la política consistorial oficial.L’AVVIB, per contra, comptem amb el suport de les associacions veïnals més critiques, com l’AViV la Florida o Som Santa Eulàlia, que tenen o han tingut experiències reivindicatives semblants a les del nostre col·lectiu veïnal.

Per què esteu en contra del PDU Gran Via? Quin impacte tindria per al barri? Quina és la vostra contraproposta?

El pla pretèn destruir la darrera zona agrícola de la ciutat per, segons fonts municipals, “crear un parc urbà”. Les veïnes de l’AVVIB critiquem la “hipocresia i el cinisme” de l’Ajuntament, que ja ha donat per fet que el PDU tirarà endavant malgrat estar pendent d’una resolució judicial, i ens posicionem absolutament en contra per l’impacte mediambiental negatiu que suposarà per a la ciutat.

No volem que comencin les obres d’urbanització del terreny, tot i les amenaces rebudes per part de l’administració municipal, i proposem que es mantingui l’actual zona agrícola com a part fonamental del patrimoni natural de la ciutat.

Cal afegir que un dels arguments principals de l’Ajuntament és que el PDU contribuirà a la creació de 20.000 llocs de treball de manera directa i indirecta, quan estiguin en funcionament els hotels, el centre comercial i les empreses instal·lades a les oficines, argument que posem absolutament en dubte el veïnat de l’AVVIB i No Més Blocs perquè tenim constància que des de l’Ajuntament encara no tenen prevista quina será l’ocupació real dels edificis que es volen construir.A més, el veïnat de l’AVVIB considerem el PDU Granvia com un pla que afecta de manera comuna a tota la ciutadania de l’Hospitalet, no només al barri de Bellvitge: és un conflicte general que té relació amb les desmesurades i nefastes polítiques urbanístiques de l’Ajuntament, que generen més massificació i gentrificació.

Quines han estat les vostres principals lluites? I les vostres fites? Quines activitats organitzeu?

A banda del conflicte del PDU Granvia, que és la lluita veïnal prioritària a Bellvitge compartida amb la plataforma No Més Blocs des de fa anys (Salvem Cal Trabal, precedent de l’actual, va ser la primera en oposar-se al projecte urbanístic municipal, entre els anys 2011 i 2016), l’AVVIB també prenem part en la Taula d’Emergència Climàtica creada el passat 3 de desembre, especialment per posar èmfasi en l’impacte en l’entorn que provocarà la destrucció de la zona agrícola de Cal Trabal i Can Masover i la construcció de 26 gratacels. També hem aprofitat per tornar a denunciar el Pla Director de l’Arbrat, que considerem absolutament insostenible i irresponsable en termes mediambientals.

A més, hem denunciat l’ús d’un espai públic per part del Cirque du Soleil, l’any 2018. Opinem que aquest espai, que forma part del Districte Cultural de l’Hospitalet creat per l’Ajuntament, hauria de ser destinat a la construcció de residències per a la tercera edat o altres serveis públics, enlloc de ser cedits a empreses privades per a fer negoci.

Altres reivindicacions fan referència als habituals problemes amb l’enllumenat als carrers, a la manca de personal sanitari als centres d’atenció primària o amb la propagació de les plagues de rates i insectes.

Amb les manifestacions convocades i altres accions reivindicatives hem mobilitzat a bona part de la població de Bellvitge i hem aconseguit que els partits polítics de l’oposició de l’Hospitalet incloguin dins dels seus programes algun punt en contra de la realització del PDU Granvia.

D’altra banda, hem pogut resoldre problemes puntuals de les veïnes i els veïns que ens han demanat ajuda. Des del moment en que hem tingut presència física amb el local ha estat molt més fàcil fer-nos visibles al veïnat i treballar en condicions. Entre d’altres, oferim tallers de manualitats de manera setmanal i gratuïta per a la gent de Bellvitge, organitzem concerts anuals sense afany de lucre per als grups musicals del barri i també fem recollida d’aliments un cop a l’any, per al veïnat amb dificultats econòmiques.

Quins són els vostres referents?

Les lluites veïnals de les primeres veïnes dels blocs del barri, entre els anys 1965 i 1975, per aconseguir els serveis i les infraestructures bàsiques –com ambulatoris i llars d’infants– que no hi havia en un indret on abans hi havia camps i uns quants masos dispersos. L’AVB, formada aleshores per gent “molt guerrera”, va fer de Bellvitge un barri amb condicions de vida dignes.Algunes d’aquestes persones lluitadores són els pares i les mares dels actuals membres de l’AVVIB, que vam reviure les antigues lluites veïnals l’any 2011, amb l’esmentada ocupació del CAP de Rambla Marina.

Amb quins altres col·lectius i organitzacions teniu contacte? Us heu organitzat col·lectivament amb altres lluites veïnals? De quina manera i amb quines?

Juntament amb No Més Blocs i altres associacions veïnals independents com l’AViV de la Florida, AVV Som Santa Eulàlia o AV Gornal, formem part del moviment social Un altre l’Hospitalet és possible, sorgit de manera natural a partir de les sinèrgies i els objectius comuns de les diferents lluites i reivindicacions col·lectives de la ciutat.Som una oposició veïnal ferma a les polítiques municipals, un contrapoder present als diferents barris de la ciutat que defensa el patrimoni cultural i natural i altres temes comuns a tota la ciutadania. Com a part integrant, valorem molt positivament el moviment perquè ha aconseguit aplegar una trentena d’entitats amb problemàtiques diferents, molt més fortes ara que caminen juntes. Un teixit social que era necessari en tant que la gent ho reclamava.

El 16 de novembre vam participar en la manifestació que va sortir de l’antiga fàbrica de Can Trinxet i va finalitzar a la plaça de l’Ajuntament després de passar per Cosme Toda, un altre antic recinte fabril. I la setmana passada, les entitats del moviment juntament amb el Centre d’Estudis de l’Hospitalet vam donar suport a la plataforma Stop Massificació LH per aturar les obres iniciades al recinte exterior de Cosme Toda fins que no es garanteixi la presència d’una persona experta en arqueologia encarregada de garantir la preservació del patrimoni.

Què us plantegeu a punt de començar la tercera dècada del segle XXI, després de mig segle de lluites col·lectives? Quins són els vostres objectius immediats i les properes accions previstes?

A banda de seguir lluitant per la conservació de la zona agrícola de Cal Trabal i estar alerta sobre la resolució judicial del PDU Granvia, prevista per a principis del 2020, i de seguir formant part de la Taula d’Emergència Climàtica, tenim uns quants temes pendents sobre la taula, com ara la batalla contra els desnonaments o la pobresa energètica que afecta a unes dues-centes famílies del barri.

Per aquest motiu, estem en contacte permanent amb la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH) de l’Hospitalet i altres grups d’habitatge. Pensem seguir lluitant per les veïnes i els veïns de Bellvitge com ho van fer els nostres pares i mares mig segle enrere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s