Avui a L’Hora Rebel comptem amb la presència de Sergio Moreno, Secretari General de Podem a L’Hospitalet, Regidor de L’Hospitalet a L’H en Comú Podem i veí del barri centre. El passat 26 de Maig van ser les eleccions municipals, per primer cop , Podem L’H va concórrer en aquestes. Ho va fer en coalició amb L’H En Comú. Van obtindre 11.280 vots, un 13,24% del total del vot emès a la ciutat.
-
L’H en Comú Podem va obtindre el mateix nombre de regidors que tenia l’anterior projecte on participava EUiA tot i la incorporació de Podem al projecte, esperàveu els resultats que veu obtenir? Com valoreu aquests resultats?
Van ser unes eleccions municipals profundament marcades per les eleccions generals on el PSOE va sortir molt enfortit, i aquest fet va determinar que, i aquesta va ser una de les valoracions que vam fer, no es votés específicament en clau municipal.
Encara i això, el nostre espai polític va patir un retrocés significatiu a les darreres municipals a gran part dels municipis de Catalunya on ens presentàvem. Hi va haver municipis on els Comuns i Podem no van posar-se d’acord per presentar un projecte conjunt i és on més vam patir electoralment. Però a L’Hospitalet, tant els Comuns com nosaltres teníem molt clar que no podíem presentar dues candidatures per competir per un mateix espai electoral i que el projecte d’esquerres a la ciutat s’havia de mantenir unit, i en aquest sentit continuem treballant. Crec que aquesta aposta va permetre obtenir uns bons resultats electorals, amb gairebé 2.000 vots més que els que va obtenir l’espai del canvi al 2015, on Podem no hi va participar.
Si més no, tot i ampliar l’espai polític i mantenir 3 regidors, la majoria absoluta del PSC presenta una legislatura molt complicada, on hem de doblar esforços per a poder incidir des del nostre espai polític en el model de ciutat que volem.
-
Dels 3 regidors de L’H En comú Podem, dos son d’EUiA i un de Podem. Creieu que podeu desenvolupar el vostre projecte polític, com a Podem L’H, amb aquest equilibri intern?
La coalició electoral de L’H En Comú – Podem es va fer sobre la base d’un programa electoral treballat de forma conjunta, amb les aportacions d’ambdós espais i en sessions de treball obertes a tota la ciutadania, i és el full de ruta del nostre espai per a aquesta legislatura. El projecte polític de Podem passa per aquesta representació a les institucions, però no exclusivament; el projecte polític de Podem no depèn d’equilibris interns en la coalició, doncs dintre de la coalició, qualsevol dels membres que en formem part, estem defensant un model de ciutat treballat i consensuat per tots i totes.
Nosaltres entenem L’H En Comú – Podem (LH ECP) com un projecte de futur, comú, on el propi projecte de ciutat de Podem L’H està molt present. Amb això estem dient que LH ECP no és una marca electoral buida, sinó un projecte polític del que Podem LH es sent orgullós i perfectament representat. Treballem per la construcció d’un nou espai polític a L’H on les forces d’esquerres treballin de forma conjunta per un model de ciutat que posi els nostres veïns i veïnes al centre de les decisions polítiques.
-
La majoria absoluta del PSC dins el consistori impossibilita en gran mesura l’aprovació d’acords dins el Ple. Quin creus que ha de ser el paper de la oposició en aquesta legislatura?
L’oposició al Ple te moltes funcions, i fiscalitzar i controlar l’acció de govern es una de les més importants, que per cert no queda impossibilitada per molt que el PSC tingui majoria absoluta.
Ara bé, sí que és cert que quan un partit te majoria absoluta al Ple, pot tenir la temptació de governar sense arribar a cap acord amb els partits de la oposició. El nostre paper, en aquest sentit, és molt clar: proposar al Ple millores per L’H. Som conscients que no s’aprovaran totes les nostres propostes, però també som molt conscients de que podem arribar a acords i proposar mocions que surtin endavant. De fet, en aquest últim mes de novembre, les dues mocions que hem portat al Ple han estat aprovades, i això ens porta a seguir treballant encara amb més força per a portar les nostres propostes de millora per la gent de L’H al Ple de l’Ajuntament.
-
Des de fa 15 mesos entitats de la ciutat denuncien l’ocupació irregular i la vulneració del dret a l’accessibilitat per part de l’empresa Mobike entre d’altres empreses de sharing. Com valoreu aquest servei? Creieu que tal i com afirma la Sindica de L’Hospitalet, a la ciutat no està sent respectat el dret a l’accessibilitat?
La nostre opinió respecte a les empreses de sharing i, en concret, de Mobike, és molt clara. De fet, al setembre vam presentar una moció per regular els sistemes de transports d´ús compartit com és el cas de Mobike però també de les motos d’Acciona.
És evident que estem davant d’una nova realitat que ha arribat per quedar-se. No ens hi oposem a que existeixi aquest servei. Però entenem que la proliferació desregulada d’aquests sistemes comporta una ocupació de l’espai públic i això va en detriment de l’ús general de la ciutadania d’aquest mateix espai pel trànsit, l’estada i el gaudi.
Ja es va efectuar una prova pilot amb l’empresa Mobike a la nostra ciutat, i ha provocat invasió de l’espai públic, evidents problemes d’accessibilitat a la via pública per a persones amb mobilitat reduïda, cotxets de nens o persones d’edat avançada, com han anat denunciant diversos col·lectius al llarg de molts mesos. I en el mateix sentit parlaríem de la implantació de les motos compartides d’ Acciona, que no respecten les normes d’estacionament en vorera i/o envaeixen els espais reservats per a motos que ja de per si son insuficients a la nostra ciutat.
A la nostre moció, que no va ser aprovada, demanàvem al Govern de la ciutat que rescindís el contracte amb Mobike, regulés amb una normativa específica aquests nous sistemes de transport i establís taxes per l’atorgament de llicències. Al mateix temps, vam assenyalar que el Bicing és un bon sistema i que s’hauria d’apostar per portar-ho d’una vegada a L’Hospitalet.
-
L’Hospitalet és la segona ciutat de Catalunya en població i primera en l’apujada del preu de l’habitatge. Plataformes veïnals com Stop Massificació-Salvem Cosme Toda lluiten des de la base denunciant l’especulació i la massificació que pot suposar el pla homònim. Com veieu la reconversió de les zones industrials de la ciutat, en zones residencials? Com creieu que afectarà a la ciutat en un futur respecte a la massificació i dèficit d’equipaments i serveis de primer ordre com CAPs, escoles, llars d’infants, geriàtrics?
Portem molt de temps denunciant aquesta situació, tant al carrer com al propi ajuntament. La nostra aposta passa per la reindustrialització de les zones industrials que estan quedant buides i sense vida per una cosa molt senzilla que tothom pot entendre: el model de ciutat del PSC, i això no ens ve de nou, és un model enfocat en el sector terciari, sobretot el sector hoteler. Aquest model només ens porta a la gentrificació de la ciutat. Com assenyalen moltes plataformes de la ciutat. Tot allò que Barcelona rebutja perquè els efectes els acaben patint els veïns, el govern de L’Hospitalet ho rep amb els braços oberts. L’Hospitalet no pot ser l’abocador de Barcelona.
L’Hospitalet balla entre la primera y segona ciutat d’Europa amb més densitat de població. Tot i això, encara veiem dia rere dia noves promocions urbanístiques, a preus inassolibles pels veïns de la ciutat, que no només continuen densificant i massificant la ciutat, sinó que expulsa els veïns dels barris per la pressió dels preus. Cal recordar també que som la ciutat de tota Espanya on més ha pujat el preu del lloguer en els últims 5 anys. Però més enllà d’aquest problema que ja estem patint, als pròxims anys continuaran agreujant-se perquè no hi haurà llars d’infants, escoles o Caps que puguin donar servei al creixement de població previst.
Al llarg de la propera dècada, haurem de treballar per revertir aquest model de ciutat amb un de nou que tingui a les persones al centre.
-
Més de 30 col·lectius es van manifestar el dissabte 16 per un Altre LH possible. Com heu vist aquesta iniciativa popular? Compartiu aquesta visió d’un ”Altre” Hospitalet? Quines demandes compartiu com a Podem LH i com a grup municipal amb la trentena d’entitats?
La veiem amb alegria i celebrem la unitat, ja que cap projecte exitós es produeix sense aquesta. Veure que el teixit associatiu de la ciutat creix és una molt bona noticia. Moltes persones de Podem L’Hospitalet vam participar a la manifestació, així com companys i companyes dels Comuns de L’Hospitalet. No només compartim la visió d’un Hospitalet diferent, sinó que des de les institucions i els carrers treballem dia rere dia per portar a terme aquesta visió i fer-la realitat.
Però amb bones intencions no canviarem la ciutat. Aquest canvi només es donarà amb un En Comú Podem fort a l’Ajuntament de L’Hospitalet. Les coses difícils no surten a la primera, i a les darreres eleccions municipals no vam aconseguir el suport necessari per canviar el model de ciutat, per aquesta raó pensem la política a l’Hospitalet amb la mirada al present però també a l’horitzó de futur al mateix temps.
Som una força política compromesa amb la idea de disposar d’uns serveis públics de qualitat, de defensar el patrimoni històric de la ciutat i construir un Hospitalet més verd, on es pugui caminar i respirar. També defensem la identitat i el caràcter propi de L’Hospitalet envers Barcelona. El nostre model de ciutat no es pot basar en acceptar tot allò que Barcelona rebutja.
-
El govern municipal dificulta, o directament nega, l’ús d’espais i/o recursos municipals a entitats de la ciutat. Així ho han denunciat diferents entitats de L’Hospitalet les últimes setmanes. Com podeu com a grup municipal ajudar a que els espais i recursos siguin de fàcil accés per totes les entitats i veïnes sigui quin sigui el seu posicionament polític?
No tenim coneixement d’aquest fet concret, però en qualsevol cas no es pot permetre que un ajuntament denegui espais i recursos si administrativament es compleixen els requisits corresponents.
Si les sol·licituds d’ocupació de via pública o d’ús d’espais i recursos municipals es sol·liciten en termini i forma, no s’hi poden denegar, sempre i quan es disposi de NIF i assegurança de responsabilitat civil, que en molts dels casos son requisits indispensables.
En qualsevol cas, manifestem tota la nostra disposició per recolzar entitats que vulguin disposar d’aquests espais i necessitin ajuda per a la seva tramitació.
-
Des del 2014 fins el 2015 sota la premissa, ”És possible una candidatura unitària d’esquerres a L’Hospitalet?” Es va treballar per constituir una candidatura unitària, finalment no va ser possible i d’aquell espai (Guanyem LH) en van sortir dos (Canviem LH i CUP-Poble Actiu). Podem no hi va participar directament en cap. Com valores la premissa inicial d’aquest intent? Creus que és possible que a les properes eleccions municipals puguem trobar una llista única de l’Esquerra de la ciutat? Us veieu treballant a nivell electoral amb altres agents polítics?
La premissa d’una candidatura unitària d’esquerres a L’Hospitalet la validem completament, i en aquestes hem treballat com a Podem de cara a aquestes darreres eleccions en les que sí ens hem presentat, i precisament per aquesta premissa ho hem fet en un espai unitari d’esquerres, on no només, com deia abans, es tracta d’una marca electoral, sinó d’un espai de futur.
Des de Podem ens veiem treballant i col·laborant, i així ho estem fent, amb tots els agents polítics i socials que lluiten per millorar la nostra ciutat.
Per a les següents eleccions municipals queden quatre anys. Tot just acaba de començar una legislatura on som l’única força al Ple de l’ajuntament amb una alternativa de ciutat més justa, social, verda i feminista. I aquest és un fet que prenem amb molta responsabilitat.
-
Hem vist com a nivell estatal s’està construint un pacte entre els ”Socialistes” i Unidas Podemos. Podríem veure un pacte similar a nivell local en un futur? Quines condicions es tindrien que donar per veure un pacte d’aquestes característiques a L’Hospitalet?
Penso que en política s’ha de ser pragmàtic. És molt fàcil parlar des d’un espai on no et trobes mai amb contradiccions. En aquest tipus d’espais la puresa està assegurada. Però moltes vegades en política has de ficar les mans al fang. Amb el PSC de L’Hospitalet tenim moltes diferències, de mateixa manera que Unidas Podemos té moltes diferències amb el PSOE a nivell estatal. És evident. Però les diferències amb altres partits no han de ser un obstacle per parlar i arribar a acords. Aquesta és una de les funcions de la política: arribar a acords amb aquells que pensen diferent. Aquests acords implicaran, de ben segur, que les dues parts hagin de cedir en alguns aspectes. I penso que això és bo. ¿En quins? Ara això sona molt llunyà, però és una obvietat que per nosaltres el model urbanístic pel que apostem no és el del PSC i té la nostre ferma oposició. En altres qüestions, segur que ens podrem entendre.
Amb el PSC de L’Hospitalet tenim moltes diferències, de mateixa manera que Unidas Podemos té moltes diferències amb el PSOE a nivell estatal. És evident. Però les diferències amb altres partits no han de ser un obstacle per parlar i arribar a acords. Aquesta és una de les funcions de la política: arribar a acords amb aquells que pensen diferent. Aquests acords implicaran, de ben segur, que les dues parts hagin de cedir en alguns aspectes. I penso que això és bo. ¿En quins? Ara això sona molt llunyà, però és una obvietat que per nosaltres el model urbanístic pel que apostem no és el del PSC i té la nostre ferma oposició. En altres qüestions, segur que ens podrem entendre.
La sinergia estatal poc influirà a les realitats locals. Els programes electorals que vam presentar el PSC de l’Hospitalet i nosaltres son, en molts àmbits, oposats. I és evident que això limita molt arribar a un pacte en els termes en que s’està arribant a nivell estatal. Però això no implica que durant la legislatura es puguin arribar a acords, amb el PSC o qualsevol altre partit, sempre i quan suposi una millora en les condicions de vida del veïns de L’Hospitalet. Si no entenguéssim la política com una eina que tenim les classes populars per millorar la vida de la gent, no hi estaríem dedicant tots els nostres esforços en fer política al nostre municipi.