La plataforma Salvem el Parc de l’Alhambra és un col·lectiu de veïnes i veïns dels barris de Santa Eulàlia i Granvia Sud que lluita per la conservació íntegra de l’únic espai verd de Santa Eulàlia. El veïnat partidari de preservar la zona verda assegura que és un espai vital pel barri perquè afavoreix la qualitat de vida i les relacions veïnals.
Implicada en la defensa del patrimoni natural i mediambiental de la ciutat, la plataforma, que forma part de la trentena d’entitats del moviment veïnal i social Un altre l’Hospitalet és posible, s’oposa al model urbanístic municipal basat en l’especulació.
El 23 de novembre de 2019 es va celebrar una consulta sobre la ubicació del nou poliesportiu municipal de Santa Eulàlia i les veïnes i els veïns han decidit que no es farà al parc de l’Alhambra, tal com pretenia l’Ajuntament. Un mes abans, la plataforma havia recollit més de 6.000 signatures en contra de la construcció del poliesportiu dins del parc.
Isaac Castro, membre de la plataforma Salvem el Parc de l’Alhambra, apropa a L’Hora Rebel la perspectiva del col·lectiu sobre el present i el futur immediat del parc.
-
Què representa per al barri de Santa Eulàlia el parc de l’Alhambra?
El parc de l’Alhambra ho representa tot per al veïnat, perquè és l’únic espai verd que tenim al barri. Hi van a jugar els infants i a passejar i seure-hi les persones d’avançada edat. És un pulmó on les veïnes i els veïns passen l’estona i respiren aire net.
- Quan i per què es va constituir la plataforma? Amb quin suport veïnal compteu?
La plataforma es va constituir el passat mes de març per defensar la conservació íntegra del parc, i actualmente comptem amb el suport d’un centenar de persones, que són qui formen part del col·lectiu.
-
Per què esteu en contra de la construcció del nou poliesportiu dins del recinte del parc? Quin impacte tindria sobre el medi ambient i la salut del veïnat?
Estem en contra perquè amb la construcció del poliesportiu dins del recinte actual, el parc perdria entre 4.000 i 5.000 metres quadrats més dels que ja ha perdut. El mateix Ajuntament, que inicialment tenia previst el Gasòmetre per a la ubicació del nou poliesportiu municipal, reconeix que als 17.000 metres quadrats actuals caldria afegir-ne uns altres 13.000 més, que es van perdre després que el consistori donés llum verda a la construcció de diferents edificis.
A més, cal tenir en compte l’impacte mediambiental. No hem d’oblidar que els 150 arbres que hi ha al parc absorbeixen aproximadament 1.358 kg de CO2 a l’any, una funció básica per a la reducció dels efectes de la contaminació i del canvi climàtic.
-
Quina és la vostra postura respecte de la consulta del 23 de novembre? Per què penseu que ha dividit al veïnat? Quina opinió teniu del resultat i què penseu que haurà de fer l’Ajuntament?
La postura de la plataforma era contrària a la celebració del referèndum perquè pensem que només ha servit per a dividir a la gent del barri.
D’altra banda, valorem molt positivament el resultat de la consulta, sobretot pel suport del 61% de les veïnes i els veïns a no construir el poliesportiu dins del parc de l’Alhambra.
Ara, l’Ajuntament haurà de fer cas del resultat del referèndum i del mandat de la ciutadania, que clarament s’ha posicionat per l’opció del Gasòmetre.
-
Teniu o heu mantingut contactes amb l’Ajuntament? Amb quin resultat?
No, amb l’Ajuntament no hem tingut cap contacte, tret de la presència de representants municipals a les assemblees de barri, quan han vingut a “vendre el producte” entre el veïnat, sense èxit.
-
Un mes abans de la consulta vàreu recollir més de 6.000 signatures contra la construcció del poliesportiu dins del parc. Quines altres accions heu fet fins ara? Què heu aconseguit?
Sí, hem recollit un total de 6.571 signatures però en podríem haver tingut moltes més. També hem donat informació a les veïnes i els veïns sobre les funcions del parc i els beneficis que aporta a Santa Eulàlia i a l’Hospitalet, relacionats amb el CO2 que absorbeix cada arbre que hi ha al parc.
Opinem que hem aconseguit moltíssim: hem guanyat un referèndum a tot un Ajuntament sense apenes mitjans, només amb les aportacions econòmiques dels membres de la plataforma.
-
Amb quins col·lectius, organitzacions i associacions veïnals teniu contacte? Us heu organitzat col·lectivament amb altres lluites veïnals? De quina manera i amb quines?
Formem part del moviment Un altre l’Hospitalet és posible, integrat per una trentena d’entitats i moviments veïnals i socials, i també de l’associació veïnal Som Santa Eulàlia.
-
Quin és el projecte municipal per al parc si finalment el nou poliesportiu es fa al Gasòmetre?
No tenim molta informació sobre quins són els plans municipals per al parc, però suposem que tindran relació amb les maquetes que han fet públiques.
-
Esteu d’acord amb la remodelació del parc prevista? Quina és la vostra proposta?
Nosaltres entenem que cal una reforma integral amb absolut respecte cap a la memòria i el projecte original, per exemple amb les dues pèrgoles que el servei municipal de Parcs i Jardins ha enderrocat sense cap motiu i sense consultar prèviament al veïnat. En la reforma integral s’haurà de tenir present la carta per la salvaguarda dels jardins històrics, aprovada el 1982 a Florència, categoria que sens dubte el parc ja ha adquirit amb la celebració de la consulta del 23 de novembre.
D’altra banda, exigim que el parc de l’Alhambra haurà de seguir tancat a les nits, per tal de garantir-ne la conservació.
-
Quins són els vostres objectius immediats i les properes accions previstes?
Seguirem amb molta atenció les passes que vagi fent l’Ajuntament, a més d’alguns moviments que tenim pensat fer nosaltres.