El districte 3, cridat a les urnes

‘No vamos a hacer una consulta que no vayamos a ganar” deia Fran Bellver, del govern socialista de la ciutat, fa uns mesos.

El proper dissabte 23 de Novembre es celebra una consulta al districte 3 sobre la futura ubicació del nou Poliesportiu. Un equipament promès des de fa 25 anys al barri de Santa Eulàlia.

L’ajuntament va propossar una nova ubicació fa menys de dos anys on qüestionava l’única ubicació fins al moment, l’anomenat Gasòmetre. L’actual espai ocupat per l’equipament de Basquet i la zona d’aparcament entre carretera de Santa Eulàlia i l’Avinguda Carrilet al carrer del mateix nom.

Un procés participatiu qüestionat d’arrel

L’H-On, eina de participació de l’ajuntament de L’Hospitalet, ha dinamitzat la consulta que es realitzarà aquest dissabte. No és el primer cop que entitats de L’Hospitalet denuncien una falta real de participació ciutadana i la instrumentalització d’aquesta eina per part del govern municipal. Aquest cop no ha sigut diferent.

L’associació de Veïnes Som Santa Eulàlia ha denunciat en un comunicat, el baix nivell de participació democràtica del procés elaborat per el govern municipal. Que, tal i com diuen des de l’entitat veïnal, estan molt lluny de ser mecanismes reals de presa de decisions populars i vinculants. En el mateix comunicat també posen de relleu. com l’ajuntament s’ha vist obligat a fer una consulta degut a la gran pressió popular. Aquesta pressió ja no permet que les decisions que afecten als nostres barris, es prenguin a porta tancada. Culpen a l’ajuntament de crear intencionadament divisió entre les veïnes.

Altres veus notables de la ciutat, com Manel Dominguez del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, han qüestionat que aquest procés no ofereixi una proposta de consens per les veïnes de la ciutat. Però davant les actuals opcións es veuen forçades a votar la opció “B”. L’opció ” B” no és una opció ideal però la “A” és sens dubte una opció pitjor per el barri.

També moltes veus denuncien les presses per dur a terme la consulta. I altres, afirmen que el resultat ja està decidit. L’opció ”A” està recolzada directament per l’ajuntament, afirmen, només el fet que la nova opció sobre la Taula sigui l’opció ”A” i la proposta que portava vint anys sigui la ”B”, ja és prou significatiu.

Veïnes a favor de l’opció ”A” també assenyalen que aquesta consulta enfronta i divideix a les veïnes del districte. També assenyalen com a responsable directe d’aquesta confrontació a l’Ajuntament.

Una nova amenaza al Patrimoni LH i a las zones verdes de L’Hospitalet

La nova proposta d’ubicació, el parc de l’alhambra, és un atac més al patrimoni , destruint parcialment un parc històric i amb una abundancia vegetal que ja no es veu en els nous parcs municipals que impulsa el consistori, com és el parc de l’Alhambra

l’Opció ”A” parla d’ubicar el poliesportiu al parc de l’Alhambra destruint parcialment les seves zones verdes. En contraposició, ofereix un nou parc situat a Gasòmetre. La por de les veïnes a una nova esplanada de ciment amb un arbre, com algunes han definit, evidencia un model de parcs deficitaris en vegetació que redunden el el concepte de parcs dur.

El debat entre defensors de l’opció ”A” i lopció ”B” ha suscitat a les xarxes socials, un ball de números dels metres quadrats de zona verda que es guanyarien amb una opció o una altre. Aquest debat ha tornat a mostrar dades opaques, amb el referent a la voluntat ecològica de l’ajuntament. Membres de l’associació de veïnes Som Santa eulàlia, han mostrat com l’ajuntament contabilitza sitemàticament àrees de ciment com a zones verdes. Comptabilitzant places senceres pel fet de tenir un arbre o un test.

Un grup de veïnes de recent creació que defensa l’opció ”A”, asseguren que es guanyaran 3.200 m2 de Zones verdes. Però demanen en tot cas que sigui un parc realment verd i no de ciment.

Un barri massificat per un model municipal basat en l’especulació

Tant defensors de l’opció ”A” com de l’opció ”B” consideren que Santa Eulàlia és un barri massificat i senyalen la necessitat de recuperar espais verds en detriment de més blocs d’habitatges. Santa Eulàlia frega els 43 mil habitants, amb una densitat de població superior als 26 mil habitants per km2, per sobre de la mitjana de la ciutat, que té, recordem-ho, la densitat més alta de Catalunya.

L’associació de veïnes Som Santa Eulàlia assenyala la mala gestió i planificació urbanística per part de l’ajuntament. Que ha permés l’edificació majoritàriament per a usos privats, de tot solar que quedés buit al barri. I de l’espai adjacent al gasómetre. Les veïnes que defensen l’opció ”A” assenyalen també l’enorme volum de construccions els últims darrers anys.

Cal recordar que les terceres eleccions municipals de l’actual etapa democràtica, van accelerar la inauguració del Parc de l’Alhambra. El solar pertanyia al conjunt industrial de Caralt, el “Cànem”. La major part del seu espai es va reconvertir l’any 1979 en el conjunt residencial Granvia Centre. La gran alçada dels seus blocs es deu precisament a que es va canviar el Parc per més pisos.

30 anys després d’ajornar la construcció del poliesportiu de Santa Eulàlia, el barri conta amb un nombre ínfimament menor de solars lliures. Els consecutius governs del PSC no van planificar la compra de solars per ubicar els equipaments que podria necessitar el barri. Al costat mateix del Parc de l’Alhambra hi havien naus industrials i solars que han estat substituïts per blocs de pisos i hotels. Aquest, l’interès especulatiu, és la marca de la casa del govern municipal.

La massificació provocada per un descontrolat negoci de la construcció, es present tant a l’entorn del parc de l’Alhambra com el de gasòmetre. No hi va haber cap consulta popular, per poder escullir no viure ofegades.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s