Un altre l’Hospitalet és possible

EJaGJczWsAAF4DU.jpg
Avui, 16 de novembre de 2019, les veïnes han sortit als carrers de l’Hospitalet per dir prou. Prou a l’especulació urbanística, prou a la destrucció del patrimoni cultural i natural, prou als desnonaments i a l’expulsió del veïnat, prou a la comercialització de l’espai públic, prou a la impunitat consistorial…


En un ambient festiu i reivindicatiu, les activistes de més de trenta col·lectius de la ciutat s’han concentrat a mig matí a Can Trinxet, un dels indrets més emblemàtics de la lluita veïnal, i han recorregut els barris de Santa Eulàlia i Sant Josep fins a Cosme Toda, una altra de les antigues fàbriques abandonades que les hospitalenques volen recuperar per a la ciutadania.


Autoorganitzades en diferents col·lectius veïnals des de fa anys, les persones que formen part de No més blocs, Can Trinxet viu, Stop massificació LH Cosme Toda o Defensem el Castell de Bellvís han decidit aplegar forces. Després de celebrar des de l’estiu passat unes quantes assemblees obertes al veïnat, el 4 de novembre van fer una roda de premsa de presentació, on van deixar clares les seves postures i principals reivindicacions i van anunciar les primeres accions conjuntes, com la manifestació d’avui.
Els col·lectius que formen part del moviment #AltreLHPossible reclamen a l’Ajuntament “una ciutat pensada gestionada i viscuda des de les necessitats de totes, inclusiva i amable amb un espai públic, edificis, comerços i transport inclusius i no excloents, una ciutat verda amb arbres, una ciutat amb un habitatge assequible per a totes les persones, un model de ciutat, en definitiva, de totes i per a totes les veïnes”.
És per tot això, que exigeixen una participació real de les veïnes en les decisions i projectes urbanístics, per poder decidir sobre els barris amb tota la informació al seu abast. Entre d’altres, els col·lectius del moviment Un altre l’Hospitalet és possible exigeixen l’aprovació i aplicació d’un Pla Especial Urbanístic per als Allotjaments Turístics, que afecta de manera especial als barris de la Torrassa i Collblanc on les veïnes fa temps que pateixen el fenomen de la gentrificació.
També reclamen la paralització dels plans directors urbanístics previstos als barris de Bellvitge i Sant Josep, que tenen prevista la construcció de mig centenar de gratacels en una ciutat ja massificada des de fa dècades. Segons els membres del moviment, cal consensuar amb el veïnat uns projectes que permetin “una distribució raonable de l’espai a Cosme Toda, amb equipaments i la màxima preservació del patrimoni, així com la conservació del darrer espai agrícola del municipi, amb la recuperació i rehabilitació de les tres masies de Cal Trabal”.


Una altra de les reivindicacions és l’aturada immediata de la tala massiva d’arbres i la recuperació i rehabilitació del patrimoni natural, agrari, arquitectònic, fabril i cultural, amb la posada en marxa d’un Pla Especial de Protecció del Patrimoni, independent de qualsevol mena de polítiques urbanístiques especulatives i que faci possible la recuperació dels esmentats recintes fabrils i d’altres elements arquitectònics en estat de ruïna, com el castell de Bellvís. També reclamen una ciutat accessible i demanen la paralització del contracte amb el servei de bicicletes compartides Mobike, que des de fa més d’un any satura els carrers de la ciutat.

La manifestació ha acabat a la plaça de l’Ajuntament, on s’ha fet la lectura del manifest fundacional i s’ha emplaçat a les autoritats municipals a donar resposta immediata a les exigències i reivindicacions de les hospitalenques, que lluiten per una altre ciutat possible.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s