PatrimoniLH: Salvem la Vaqueria Rafael

El passat dilluns 28 d’octubre, desenes de veïnes indignades es concentraven davant l’antiga vaqueria Rafael, al barri de Collblanc. L’empresa contractada per l’Ajuntament de l’Hospitalet pretenia enderrocar l’edifici i diverses entitats i col·lectius veïnals, com Defensem el Castell de Bellvís, ho van denunciar amb la lectura d’un manifest en defensa del patrimoni i en contra de l’especulació immobiliària. “No volem que s’anul·li el passat en benefici del joc especulatiu”, critiquen les veïnes. “Si l’enderroc de l’antiga vaqueria Rafael tira endavant, volem que com a mínim se’n conservi la façana”, conclouen.

IMG_20191030_141733.jpg

Al mateix temps, van aprofitar per reivindicar que l’edifici “s’inclogui en un nou Pla Especial de Protecció d’Elements, que en realitat són els que ens defineixen com som”, en lloc de l’actual Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic (PEPPA), que consideren obsolet, arbitrari i inefectiu. El patrimoni no es composa només d’edificis, sinó d’un conjunt d’elements com la vida, la identitat i la història del barri, “com quan les famílies anàvem a buscar llet a les vaqueries”.

L’antiga vaqueria, construïda l’any 1925, és una de la vintena que hi havia al barri fa un segle, i que s’han anat perdent amb el pas del temps i la pèrdua de la memòria de les institucions, que només pretenen la mercantilització de la ciutat, sense tenir en compte el patrimoni veïnal. Edifici de petites dimensions amb una façana d’estil noucentista, actualment era una botiga de joguines que fins fa poc temps només obria per Nadal i Sant Joan i que ara portava dos anys tancada.

Les entitats i col·lectius en defensa del patrimoni s’organitzen i coordinen des de l’any 2016 amb el Grup de Patrimoni de l’Hospitalet, plataforma col·laborativa i cooperativa creada per a la conservació del patrimoni de la ciutat. El 27 de setembre de 2018 van fer públic a l’antiga fàbrica de Can Trinxet un altre manifest reivindicatiu en que consideraven que l’actual eina de referència per gestionar el patrimoni de la ciutat (PEPPA) estava caducada i que el patrimoni cada cop està més amenaçat per la manca de sensibilitat de l’actual urbanisme consistorial, al mateix temps que exigien la posada en marxa d’una comissió formada per veïnes, col·lectius i entitats de la ciutat, encarregada de revisar el PEPPA i donar a conèixer, preservar i conservar el patrimoni de l’Hospitalet de Llobregat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s