EntrevistaLH: Per un L’H totalment accessible. Arturo Portela, president de l’Associació Sumem.

Avui estem molt contentes de presentar-vos a l’entrevista LH a l’Arturo Portela, veí del Barri de Sant Josep, activista pels drets de les persones amb diversitat funcional i per l’accessibilitat universal, membre fundador i actual president de l’Associació Sumem.

504df5fe-bf68-4c61-9581-467bc09c0d38

-Per començar ens agradaria escoltar com va ser el teu inici en el món associatiu. En quin moment decideixes dedicar el teu temps als demés a través del teu activisme?

Com es va fundar Sumem? Tot va començar sobre el 2006 que vaig començar a col·laborar amb diferents entitats sense ànim de lucre, fins l’any 2013 que ens vam reunir 3 persones que veiem la necessitat de posar sobre la taula de forma l’accessibilitat Universal per aconseguir solucions reals i vam decidir crear sumem. Es va fundar el 2014 i fins a la data continuem lluitant per garantir el dret a l’accessibilitat.

-En aquests cinc anys de vida que va acomplir el passat gener del 2019, amb quines traves i quines facilitats t’hi has trobat amb la relació amb l’ajuntament de l’Hospitalet?

Durant aquests gairebé 6 anys de vida de la nostra entitat, els 3 primers anys ens varem trobar obstacles com la negació d’ús de la via pública per participar en les festes de Sant Josep. Aquest fet es va solucionar mitjançant una queixa al síndic de greuges de Barcelona i poc més tard després d’una conversa amb un regidor de l’ajuntament, es va arribar a una entesa per normalitzar la nostra participació a les festes del barri.

L’ajuntament no ens ha facilitat cap espai per a poder realitzar la normal activitat de l’associació. Va ser necessari acudir a un altre ens governamental, en aquest cas la generalitat, per acabar disposant d’un espai per a reunions i on poder atendre a les nostres sòcies.

-Com valora Sumem l’accessibilitat actual a la ciutat de l’Hospitalet? I com valoreu l’interès de l’ajuntament per aconseguir una ciutat plenament accessible?

En aquest sentit veiem molt escassa la voluntat del govern. Continuem tenint un entorn hospitalari entre el Duran y Reinals i l’Hospitalet clarament deficient amb el que a accessibilitat es refereix. Continuem tenint a molta gent al barri de Bellvitge que per culpa de 8 esglaons queden aïllades a les seves cases. Creiem que a nivell general s’han fet moltes millores, però no les suficients per dir que L’Hospitalet és una ciutat accessible.

Un dels grans problemes amb el que ens trobem, és que en un determinat carrer es van afegint les mesures d’accessibilitat, i solucionant problemes de barrerisme. Un cop es fa una reforma completa del carrer, les mesures que tan havia costat aconseguir han desaparegut i apareixen nous elements barrera per una mala planificació. Llavors ens veiem obligades a començar de cero. Si hi hagués més compromís i més col·laboració amb entitats expertes es podrien estalviar molts recursos municipals

Creiem que per avançar en l’accessibilitat, cal crear un diàleg entre entitats i la ciutadania i fer així un treball en conjunt.

-Com valoreu el servei de bicicletes sense encolatge Mobike establert des d’un any a ençà a L’Hospitalet? Com afecta a les persones amb mobilitat reduïda?

Valorem negativament l’implantació d’aquest servei de bicicletes compartides. Creiem que vulnera l’accessibilitat de forma flagrant. El que ens fa més mal és que això es permeti per part de l’Ajuntament, que ara, sembla ser que quan s’acaba el contracte amb aquesta empresa intenta, donar la sensació mitjançant algunes mesures, d’estar solucionar les problemàtiques que genera el model de bicicletes compartides sense encolatge. Creiem que aquesta prova pilot no ha funcionat. S’hauria de buscar un altre sistema, com ara el bicing, que no afecti a l’accessibilitat dins el nostre municipi.

Als dos mesos de l’inici de la prova pilot, junt amb altres entitats i veïnes de la ciutat, vam presentar una instància amb 100 fotografies de Bicicletes Mobike mal estacionades. Poc després ens vam reunir amb la Síndica de greuges. Mesos després va emetre la seva resolució admeten la vulneració del dret a l’accessibilitat a L’Hospitalet. En aquesta valoració va donar per incorrectes les zones d’estacionament a vorera. 6 mesos després de la seva resolució tenim aparcaments a la vorera, aparcaments a la calçada i bicicletes Mobike mal aparcades per tota la ciutat.

sumemmobike.PNG

-Quines son les batalles guanyades per Sumem? En que ha canviat l’acció de Sumem la ciutat de L’Hospitalet?

No diria batalles guanyades, però si que és cert que hem notat que des que existim es parla de l’accessibilitat universal molt més que abans. Creiem que tant les veïnes com les entitats hi estan més conscienciades i hi participen més. Això ens alegra molt, però queda molt per millorar.

Nosaltres assessorem als socis i realitzem les tasques administratives pertinents per aconseguir millores en el dia a dia de les nostres sòcies. L’accés en el propi habitatge és una de les més crues realitats amb les que ens trobem. També succeeix amb els accessos a botigues, al transport públic o fins i tot a les escombraries.

La lluita contra el barrerisme continua sent imprescindible, persones aïllades a casa o ofegades a la via pública per terrasses, motos, cartells publicitaris. Aquest últims més d’un cop de propaganda municipal.

-Sumem organitza anualment la marxa per l’Accessibilitat a L’Hospitalet, ja aneu per la cinquena edició. Com valoreu la seva convocatòria? I la participació del veïnat de la ciutat?

Valorem positivament la participació per part de la ciutadania. Creiem que haurien de participar més persones, l’accessibilitat és un tema que ens pertoca a tots i totes. He de dir que any rere any ha anat augmentant la participació, però cal animar-se i ser més per al següent.

-Per acabar ens agradaria conèixer com valoreu l’interès per l’accessibilitat, i en concret per Sumem, dels grups municipals de la ciutat. Hi ha cap agent que destaqui per el seu interès? Us heu sentit ignorat per algun?

Us semblarà estrany, però han tingut més interès els partits anomenats de dreta que els anomenats d’esquerres. A nosaltres ens és igual el color del partit polític que ens doni suport, però que ho facin de veritat. Ens hem sentit ignorats per part de l’alcaldessa perquè sempre ha estat convidat als nostres actes i mai ha vingut, en el seu lloc ha vingut algun altre regidor o regidora. Pel que ens expliquen té l’agenda molt atapeïda. Tampoc és primordial que participi, és per cortesia que se li convida, és a dir que preferim que facin de l’Hospitalet de Llobregat una ciutat veritablement accessible, no excloent. Això és el més important per nosaltres

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s