Salvem l’Hospitalet!!!

Ahir, divendres 27 de setembre, la humanitat exigia als governs i les administracions públiques justícia climàtica i cridava «Save The Planet!, salvem el planeta!!!». Ja fa temps que han saltat totes les alarmes: escalfament global, desertització, desglaç, fenòmens naturals cada cop més freqüents i devastadors: huracans, inundacions, onades de calor, llargs periodes de sequera… La destrucció cada cop més accelerada del medi ambient provocada per l’acció humana n’és la causa i exigeix a tots els governs i institucions mesures urgents i radicals per aturar la caiguda lliure de la Terra.

Ahir, milions de persones de centenars de ciutats feien vaga mundial pel clima. Aturaven el planeta per salvar-lo. I a l’Hospitalet de Llobregat, el veïnat s’aplegava a la plaça de l’Ajuntament per defensar el medi ambient i la natura d’una ciutat especialment castigada.

El passat estiu, les veïnes van plorar de ràbia per la tala massiva d’arbres. I cada dia criden indignades contra aberrants plans urbanístics que pretenen asfaltar i fer créixer un bosc de ciment en forma de gratacels a la darrera zona agrícola del municipi, a la llera del riu Llobregat. I també protesten contra projectes semblants a Sant Josep, davant de l’antiga fàbrica Cosme Toda. O defensen aferrissadament els espais comunitaris autogestionats per la ciutadania, com en el cas de Can Trinxet, del veí barri de Santa Eulàlia.

«On són els arbres? No volem més blocs, prou massificació!, els barris són per viure i un altre l’Hospitalet és possible», criden totes a una des dels diferents col·lectius enxarxats i units ara més que mai per un l’Hospitalet verd, amb més arbres i parcs per respirar millor, per una ciutat on es demana a les institucions que facin la seva feina i tinguin cura del patrimoni natural i cultural de tots els habitants.

Durant la concentració davant l’Ajuntament, en què la gent va escriure les seves propostes per salvar el planeta, diversos membres dels col·lectius veïnals i plataformes relacionades amb la defensa del patrimoni cultural i natural de l’Hospitalet, disfressats amb mascaretes i roba de protecció antinuclear, van denunciar la pobra qualitat de l’aire a la ciutat, molt superior als limits establerts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), així com l’escàs percentatge de zona verda per habitant, també molt inferior al recomanat per l’OMS.

IMG_20190927_185611

L’elevada densitat de població és cada cop més alta. I sembla no tenir final. Els diversos plans de desenvolupament urbanístics (PDU) tenen previst la construcció de més gratacels a diversos barris de la ciutat: Bellvitge, Sant Josep, el Centre…, on hi vindrà a viure encara més gent. Més concentració, més consum, més transport, més contaminació…

En conseqüència, el manifest exigeix l’adopció de mesures concretes a la ciutat. Aquestes consisteixen en protegir l’arbrat i el patrimoni natural i en invertir el planejament urbanístic municipal per prioritzar els valors naturals de l’Hospitalet, com l’esmentada zona agrària de Cal Trabal i Can Masover Nou o els parcs de la Torrassa i de l’Alhambra, sempre sota l’amenaça de l’especulació immobiliària. Mesures que contribueixin a fer realitat un altre l’Hospitalet, una ciutat més verda on es pugui respirar i viure millor.

Prèviament a la concentració davant de l’Ajuntament, s’havia demanat que les persones assistents portessin una planta, i un cop finalitzada un grup de veïnes es van encarregar de dur-les fins l’hort de Can Trinxet, on avui mateix seran plantades. Una mica més de verd per fer el planeta més bonic i un l’Hospitalet més respirable…

IMG-20190928-WA0000

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s