1 any de Mobike a L’Hospitalet: Crònica d’un desastre anunciat.

L’Alcaldessa de L’Hospitalet va dir textualment: “No nos podemos permitir bicicletas aparcadas en cualquier sitio” el día de la presentación oficial de les MOBIKE ara fa un any. Sembla que finalment sí que ens ho podíem permetre. 

inCollage_20190913_164125792

Aquell mateix dia, el responsable de MOBIKE va dir que si hi havien bicicletes mal estacionades les retirarien, literalment, “al momento”. Sembla que tampoc no era veritat.

En menys d’un mes de la posada en marxa ja van tenir protagonisme al consell de districte de Santa Eulàlia i l’ajuntament va dir que hi havia “alguns problemas” que calia solucionar. I els problemes s’han allargat un any sense solució.

Cal recordar que la multinacional MOBIKE va signar un contracte amb l’Ajuntament de l’Hospitalet i, des del primer dia de posada en marxa, s’ha incomplert sistemàticament. Les bicicletes mal estacionades, mai han estat retirades tal i com obligava el contracte i han suposat un impacte negatiu per l’accessibilitat de la ciutat i un us inadequat de l’espai públic i l’incompliment de les normatives municipals.

La multinacional, amb la desesperació per renovar el contracte al setembre, ha anunciat novetats que ja formen part del contracte i que només son una campanya de neteja d’imatge tal i com han denunciat veïnes i entitats.

Cal recordar que han estat durant tot l’any deixant que els seus clients fessin el que volguessin. Ni tant sols obligaven a aparcar en els espais privatitzats perquè poguessin fer el seu negoci. No els obligaven, només els recomanaven. Perquè abans és el negoci que la ciutat, tal i com han demostrat aquests 12 mesos.

L’Ajuntament encara no ha confirmat la continuació del mal anomenat “prova pilot”, una altra de les invencions de la multinacional que l’Ajuntament ha reforçat.

A Mèxic DF es dona el cas que l’Ajuntament està tenint veritables problemes amb la multinacional que està operant sense llicència i sense pagar els impostos que han de pagar.

En el cas de L’Hospitalet l’incompliment del contracte ha estat reiterat durant tot l’any, però a més a més, totes les promeses que la multinacional ha anat fent a l’Ajuntament no s’han portat a terme. Un any després la situació és la mateixa.

A finals del 2018, tant l’Ajuntament com la multinacional, ja anaven amb la cantarella de que es faria tot un sistema de control de l’aparcament amb un mapeig dels carrers estrets. Fins i tot la Síndica de Greuges de la ciutat estava convençuda d’aquest tema malgrat que alguns veïns ja advertien de la ineficàcia de les mesures. Finalment s’ha evidenciat que ens van mentir perquè les bicicletes continuen com el primer dia.

Després d’un any de mentides per guanyar temps (i diners, es clar), Mobike torna a fer promeses de sistemes que en altres ciutat tampoc no han funcionat. Tot forma part d’una estratègia per continuar utilitzant l’espai públic per fer negoci sense tenir en consideració l’impacte negatiu que genera.

Qualsevol veïna de L’Hospitalet que hagués fet un contracte amb una empresa que li promet mil coses sense portar-les a terme durant un any NO la renovaria.

Però la gestió amb els diners públics funciona diferent i sembla que l’Ajuntament està en fase de reflexió sobre què fer amb la multinacional MOBIKE.

Si l’Ajuntament és rigorós i conseqüent amb tot el que ha passat aquest any (es poden consultar totes les noticies que han sortit sobre aquest tema) rescindirà el contracte amb MOBIKE i convocarà un concurs públic amb bicicletes que obligatòriament només puguin ancorar-se en espais dissenyats per fer-ho. No un sistema que pugui enganxar la bici a qualsevol lloc de la ciutat sinó NOMÉS als llocs específics.

Un apunt final. Casi fa 6 mesos de la resolució de la Síndica de Greuges. Es dona el cas que passat aquest temps ni la multinacional MOBIKE, ni l’Ajuntament de l’Hospitalet han fet cas i portat a termes les recomanacions que feia aquesta i també la plataforma de veïns que han portat el tema conjuntament amb l’Associació SUMEM. Sembla molt greu que una institució pública com la Sindicatura, amb un pressupost pagat per totes les veïnes de l’Hospitalet, no hagi servit per generar incidència per millorar la situació en un any.

Mobike ha vingut a fer negoci i no a fer cap servei públic. L’Ajuntament ha d’emmarcar-se en aquest punt de vista i actuar en conseqüència. I si no, haurem d’admetre que la ciutat de L’Hospitalet està disposada a que li pregui el pel qualsevol empresa que passi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s