Veïnes de L’Hospitalet denuncien MOBIKE al Síndic de Greuges de Catalunya

L’Associació SUMEM i un grup de veïnes de L’Hospitalet de Llobregat avui han portat al Síndic de Greuges de Catalunya el cas de les MOBIKE.

Ho han fet després d’esgotar moltes vies de negociació que han finalitzat amb la continuïtat de la vulneració del dret universal a l’accessibilitat que tenen totes les persones.

Al llarg del darrer any, el grup de veïnes liderades per l’Associació SUMEM han fet tot un seguit de passos:

Al setembre 2018 es va iniciar una sèrie d’advertiments de la vulneració d’aquest dret a les xarxes socials. Al mitjans de comunicació ja ho van recollir, tant d’aquest grup de veïnes com d’altres organitzacions.

Des de llavors han hagut un seguit de promeses per part de la multinacional MOBIKE començant perquè el seu contracte garanteix que en 2 hores es faran càrrec de treure les bicis mal estacionades. No només s’ha incomplert aquesta clàusula sinó que molts regidors que han actuat pràcticament de portaveus dels missatges de la multinacional, han flexibilitzat aquesta clàusula.

Al novembre es va produir la primera reclamació per registre que contenia 100 fotografies. Aquesta veïna ni tant sols ha rebut resposta per part de l’Ajuntament de L’Hospitalet. Seguidament es va fer una denúncia tant a l’Ajuntament com a la Síndica de Greuges signada per 14 entitats, 4 associacions de veïnes i la Federació ECOM que representa més de 130 entitats de persones amb discapacitat.

Durant els següents mesos es va construir un document tècnic, conjuntament amb la Federació ECOM, amb l’explicació de la vulneració i els marcs legals i socials en que es basava la reivindicació veïnal. Es va adreçar a l’Ajuntament i a la Síndica de Greuges.

La Síndica en el seu dictamen va demanar, entre d’altres, que es retiressin les bicis de les voreres i que s’havien de deixar d’aparcar a la zona peatonal (març 2019).

Passats 4 mesos de les indicacions de la Síndica de Greuges continua l’incompliment de les normatives sobre accessibilitat i no s’han fet els passos necessaris ni s’ha mostrat l’actitud per poder solucionar aquesta greu vulneració de drets.

És per això, i arribant al final de la mal anomenada “prova pilot” (que en realitat és un contracte d’un any) les veïnes s’han vist obligades a sortir de la ciutat perquè algú defensi el dret universal a l’accessibilitat per a totes les veïnes de L’Hospitalet.

Podeu veure centenars de fotografies i seguir el perfil de Twitter: https://twitter.com/LhMobike

També podeu visualitzar el mapa de més de 500 incidències que han fet les veÏnes organitzades: https://www.google.com/maps/d/u/2/edit?mid=1lwdT0-owhwghWL4Y2GCggRp6BdDA-K-x&ll=41.36034229464602%2C2.100210851698421&z=17

I per últim podeu veure totes les actualitzacions d’aquesta lluita veïnal a la web que han construit per la ocasió: https://espaciopublicoyaccesibilidadlh.webnode.es/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s