Récord Històric de participació amb 16 Candidatures a les municipals del 2019 a L’Hospitalet.

EL proper 26 de Maig del 2019 L’Hospitalet viurà un rècord històric amb la participació de fins a 16 llistes electorals. Si ja va ser complicat entendre el panorama polític al 2015, aquest 2019 amb la multitud de candidatures que es presenten encara complica la elecció per eles votants. Per ajudar a aclarir l’escenari polític, dins el possible, des de L’Hora Rebel farem un repàs de les 16 llistes que concorreran a les eleccions municipals aquest 2019. I ho farem per ordre de representació al ple anterior. Algunes candidatures que sorgeixen del ple actual es tractaran paral·lelament als espais als que estan vinculats.

El PSC L’Hospitalet presenta la seva llista municipal encapçalada novament per Núria Marín. És una llista continuista amb alguna incorporació jove i un independent a la llista. La màxima novetat és que per primer cop compleix al 100% amb el criteri de democràcia paritària del partit. Per aquest motiu, trobem més incorporacions de dones als llocs de sortida. Les principals absències són Manuel Brinquis i Jose María García Mompel. Per la resta, és una llista que amb les mateixes cares que al 2015.

La candidatura de Ciutadans a la nostra ciutat ens presenta una llista continuista. Aquesta llista està encapçalada, novament, per Miguel García i repeteixen també els 3 regidors actuals al consistori a les mateixes posicions. Una llista on no destaca la presència de cap persona vinculada al territori a nivell associatiu, i tan poc incorpora a cap independent.

La candidatura dels Comuns a L’Hospitalet s’ha configurat després d’unes polèmiques primàries que van suposar la sortida de l’espai d’ICV L’Hospitalet. L’espai dels comuns a L’Hospitalet ha quedat configurat per EUiA i Podem, a la llista s’incorporen persones independents algunes de les quals provenen del Partit Pirata (que ja va formar part de la coalició ICV-EUiA-Pirates a 2015), tot i que els Pirates no participaran com a organització dins cap candidatura. La llista està encapçalada per Ana González, que repeteix com a cap de llista respecte el 2015, i Sergio Moreno, secretari general de Podem LH que participa per primer cop de la política municipal.

Toni García torna a encapçalar la candidatura d’Esquerra Repúblicana a L’Hospitalet. També repeteix, l’actual regidor, Coque García com a número 3. Esquerra republicana ens presenta una llista cremallera amb presència d’independents provinents de moviments socials de la ciutat a diferents posicions de la llista.

Després de l’atomització de l’antic grup municipal del Partit Popular, on 2 dels 3 regidors van ser expulsats del partit i van finalitzar la legislatura com a regidors no adscrits, el Partit Popular de L’Hospitalet ens presenta una llista encapçalada per Sonia Esplugas que ja va ser cap de llista al 2015. L’expulsió dels 2 regidors es va donar, precisament, per la negativa d’aquests de retornar el lloc de portaveu del grup municipal a Esplugas després de la seva baixa per maternitat. La llista recupera com a número dos a Elisabet Bas que ja va ser regidora del PP a l’ajuntament anteriorment.

De les files dels Populars surgeix la candidatura Força Ciutadana encapçalada per l’antic regidor, expulsat del partit a finals dels 2018, Pedro Alonso. Paral·lelament Coalición per L’Hospitalet, encapçalada per Juan Carlos del Rio antic regidor del PP, Concorre per primera vegada als comicis.

Juns per L’Hospitalet és la llista que representa a l’espai del PdeCat a la ciutat i està encapçalada per Jordi Monrós, que ja va ser cap de llista a la llista de CiU al 2015. Seguit d’Eliseu Esterlich, coordinador local del PdeCat.

Primàries L’H sorgida d’una iniciativa independentista, amb els suport de l’ANC, de les que va sortir guanyador Jordi Monrós. Es presenta finalment amb el nom de Front L’H i ho farà amb Carles Salvadó com a candidat. A la llista podem trobar candidats i candidates de l’entorn independentista de la ciutat, algunes de les quals havien participat anteriorment d’ERC o CiU, i altres que formen part de l’ANC o de projectes independentistes com Solidaritat per la Independència.

La Candidatura d’Unitat Popular perd una part important del seu espai. El partit independentista es desmarca del Poble Actiu i concorrerà com a CUP L’Hospitalet per la Ruptura. Encapçala la llista Ariadna Velando. Paral·lelament de l’actual grup municipal sorgeix l’Alternativa d’Esquerres, a la que s’hi suma el partit Som Barris i l’organització juvenil Arran L’Hospitalet així com un gran nombre de cares conegudes dels moviments socials de la ciutat. Emma Núñez, coneguda activista del barri de Bellvitge, encapçalarà la llista dels municipalistes. La llista de l’Alternativa d’Esquerres és la llista amb més nombre de dones de L’Hospitalet i la que incorpora el nombre més alt d’independents.

La resta de Candidatures que concorren per primera vegada és diversa. Ens podem trobar des de l’Extrema dreta més Franquista com VOX, Fins a, ”Proponemos por las Minorias”, una candidatura formada per persones migrants d’origen divers provinents de d’Amèrica Llatina, Àfrica i Europa de l’Est, tal i com ha manifestat la cap de llista de Proponemos por las Minorias, Martha Elena Merello. Izquierda en positivo es presenta amb, Rafael Jiménez, l’antic regidor de Ganemos i posteriorment no adscrit al servei del PSC. Convergents i Democràcia efectiva tanquen el total de les candidatures.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s